Parkeren in Almere gaat veranderen

Omzetten blauwe zones in Almere Stad

Er is niet zoveel parkeerruimte in Almere. Wij proberen de plekken om te parkeren zo te verdelen dat zoveel mogelijk mensen er gebruik van kunnen maken, maar ook dat het prettig wonen en werken is in de omgeving. Daarom zullen er een aantal dingen veranderen. De huidige blauwe zones in Staatsliedenwijk, Stedenwijk-Midden, Stedenwijk-Noord, Filmwijk en Randstad Bedrijventerrein veranderen per 1 januari 2022 in betaald parkeergebieden.

Voor bewoners en bedrijven in deze gebieden worden de ontheffingen omgezet in vergunningen. De bezoekersregeling voor bezoek van bewoners blijft. Voor bezoek van bedrijven wordt het nu gemakkelijker om langer dan 1 uur te parkeren. Door middel van borden wordt op straat alles duidelijk aangegeven, ook komt er een beperkt aantal  parkeerautomaten. Het Odeongebied is nieuw per 1 januari 2022 en wordt begrensd door de Stadswetering, Cinemadreef, Spoorbaanpad en het grasveld tussen Odeonstraat en Charlie Chaplinweg. De grens tussen het centrumgebied en de Staatsliedenwijk ligt vanaf 1 januari 2022 bij de S. van Houtenweg en de Titostraat.

Bewoners

Heb jij als bewoner van de blauwe zone een geldige bewonersontheffing of lopende bezoekersregeling? Deze zetten we vanaf 1 januari automatisch om. Daarvoor hoef je zelf niks te doen. Je krijgt als bevestiging nog een bericht van ons.

Zakelijk

Heb je als bedrijf, instelling of werknemer in de blauwe zone een geldige bedrijfs-, werknemers- of zorgontheffing? Parkeerservice geeft je voor januari informatie hoe je de nieuwe vergunningen kunt aanvragen.

Nieuwe aanvraag

Voor nieuwe vergunningsaanvragen kan je vanaf eind december in het E-loket terecht.

De gemeente zal de nieuwe situatie monitoren. In de loop van 2022 worden de veranderingen beoordeeld. Waar nodig worden zaken dan nog aangepast.

Tarieven en betaaltijden

De betaaltijden en tarieven zijn nog onder voorbehoud, totdat deze officieel zijn vastgesteld door de Raad.

  • Bewonersvergunning: gratis
  • Startsaldo BezoekersApp: €5
  • Parkeertarief BezoekersApp: € 0,05 per uur (max €0,40 per dag)
  • Bedrijfsvergunning: €5 per maand
  • Werknemersvergunning: €5 per maand

Je kiest bij je aanvraag een looptijd tussen 1 en 12 maanden en betaalt voor het gekozen aantal maanden direct online of per bankoverschrijving. De vergunningen zijn alleen geldig in de eigen zone.

Betaaltijden

  • Maandag t/m woensdag: 9:00 - 22:00 uur
  • Donderdag t/m zaterdag: 9:00 - 24:00 uur
  • Zondag: 12:00 - 17:00 uur

Tarieven

Eerste uur gratis, daarna €1,- per uur. Maximum tarief €5,- per dag.

Let op: meld het kenteken aan om het eerste uur gratis te kunnen parkeren

Kentekenparkeren

Bij alle parkeerautomaten in het betaald parkeergebied is het vanaf de eerste week in oktober mogelijk om het kenteken van je auto in te voeren op de parkeerautomaat. Het is dan niet meer nodig om een parkeerticket achter de voorruit te doen. Vanaf 1 januari 2022 is het verplicht om je kenteken in te voeren.

Privacy scanauto