Veelgestelde vragen

Fietsparkeren

Waar vind ik het fietsdepot Esplanade?

Het fietsdepot zit aan de Esplanade 00 in Almere Stad. Gezien vanuit de Hospitaalgarage naar de Foodpassage, tegenover de schouwburg.

Wie bepaalt of mijn fiets niet goed staat?

Dat wordt gedaan door gemeentelijke toezichthouders of handhavers die hiervoor toestemming hebben gekregen.

Wie haalt mijn fiets weg?

De toezichthouders van de gemeente Almere.

Welke fietsen gaan naar het depot?

Alle fietsen die in opdracht van de toezichthouders of handhavers van de gemeente zijn verwijderd. Dat kunnen fout en hinderlijk gestalde fietsen zijn of weesfietsen/wrakken.

Hoe lang bewaart het Fietsdepot fietsen die zijn weggehaald?

De fietsen worden 13 weken bewaard. Daarna wordt de gemeente eigenaar van de fiets. Het is dus belangrijk dat je fiets zo snel mogelijk ophaalt! Fietswrakken worden na 2 weken vernietigd.

Wat gebeurt er met fietsen die niet op tijd worden opgehaald?

Fietsen die voor de handel geschikt zijn worden na 13 weken aan de vakhandel verkocht.

Wat moet ik doen als mijn fiets (waarschijnlijk) is verwijderd?

Kijk een dag nadat je fiets is verwijderd op www.verlorenofgevonden.nl. Je kunt daar zien of deze bij het fietsdepot staat. Staat je fiets bij het fietsdepot? Kom dan langs met een geldig legitimatiebewijs, sleuteltje van de fiets of een ander bewijs van eigendom en een pinpas.

Moet ik betalen om mijn fiets terug te krijgen als deze bij het fietsdepot Esplanade staat?

Als je fiets is verwijderd moet je bij het afhalen van je fiets € 25 euro betalen als tegemoetkoming in de kosten voor het verwijderen. Let op! Je kunt alleen met je pinpas of creditcard betalen! 

Is er plek voor elektrische fietsen in de stallingen?

In alle stallingen is er ruimte voor elektrische fietsen. Al deze rekken zijn extra breed.

Waar kan ik mijn scooter stallen?

Vanwege beperkte ruimte is besloten om de scooters buiten de stalling aan de Hospitaal en Schrijverstraat te laten plaatsen. In de Stadhuispromenade stalling is overigens nog steeds plek voor scooters. Verder zijn er op diverse locaties in het Centrum (o.a. Grote Markt) speciale scooterplekken aangebracht.

Is er voldoende ruimte in fietsenstallingen?

Er zijn dubbellaagse rekken geplaatst. Aanwezige weesfietsen/wrakken worden verwijderd en afgevoerd naar het fietsdepot.

Kan ik mijn fiets dichtbij stallen op marktdagen?

De bewaakte Stadhuispromenadestalling (naast de Bibliotheek) bevindt zich direct aan de markt. Hier is het mogelijk een fiets te stallen. Rond het centrum zijn verschillende fietsenrekken.

Waar kan ik terecht met mijn bakfiets, driewieler, duofiets, snorfiets of fietskar?

In de bewaakte Stadhuispromenadestalling (naast de bibliotheek) is het mogelijk dit soort fietsen te stallen. Verder is er een uitbreiding van het aantal fietsnietjes en gemarkeerde scooterplekken rond het centrum waar je dit soort fietsen kunt stallen. In Almere Buiten kan dit in de fietsenstalling aan het Baltimoreplein.

Wat als de fietsenrekken vol zijn?

Uitwijken naar een dichtstbijzijnde mogelijkheid of in één van de fietsenstallingen aan de Hospitaaldreef, de Schrijverstraat of de Stadhuispromenade.

Wat zijn de gebieden waar wordt gehandhaafd?

Het centrum van Almere Stad en Almere Buiten (gebied zwembad en Baltimoreplein) en in de omgeving van alle stations. Deze gebieden zijn te herkennen aan de parkeerverbodsborden.

Krijgt bijvoorbeeld thuiszorg of een arts een ontheffing?

Momenteel is hierin niet voorzien maar wij willen graag in contact komen over de nut en noodzaak. Als het niet spoedeisend is zal de gebruiker van de fiets (thuiszorg, arts), net als elke andere gebruiker, gebruik moeten maken van een stalling of rek.

Wat zijn de mogelijkheden voor mindervalide mensen?

Er is een fietssticker ontwikkeld voor mindervalide mensen die gebruik maken van de fiets. Om in aanmerking te komen voor een mindervalide sticker kun je een mail sturen naar infoverberg dit@almere.nl waarin je beschrijft waarom je denkt in aanmerking te komen voor de mindervalide sticker.
 

Een paar tips

  • als je fiets geen unieke kenmerken heeft, laat deze dan voorzien van een graveercode
  • zorg dat je weet welke kenmerken je fiets heeft zodat je in geval van diefstal makkelijk aangifte kunt doen