Skip to content

Belparkeren

Belparkeren

In het hele betaald parkeergebied van Almere kunt u bij het straatparkeren gebruikmaken van belparkeren. Met belparkeren betaalt u het parkeergeld via uw telefoon en achteraf. De gemeente Almere introduceert hiermee een makkelijke manier van betalen voor straatparkeren. Het bellen of sms-en vervangt de handeling om geld in de parkeermeter te doen bij het betaald parkeren op straat. 

Wat zijn de voordelen? 

  • U betaalt snel en veilig via uw mobiele telefoon en hoeft niet meer te zoeken naar kleingeld voor de parkeerautomaat
  • U betaalt achteraf en hoeft dus niet meer vooraf in te schatten hoe lang u gaat parkeren
  • U hoeft niet meer terug te rennen naar de auto omdat de parkeertijd bijna voorbij is
  • U heeft geen parkeerticket meer nodig. De handhaving vindt digitaal plaats, op basis van het kenteken.

Ook in andere steden wordt al belparkeren aangeboden. Dit aantal breidt zich snel uit.

Hoe werkt het?

1. U meldt zich aan bij een provider voor het belparkeren (zie hieronder)

2. U parkeert uw auto en belt of sms’t het kenteken van de auto én het zonenummer naar uw aanbieder van belparkeren. Hiermee start u de parkeertijd.

In Almere zijn 3 belparkeerzones: Almere Stad, Almere Buiten en het Tegelzetterdek. De zonenummers voor het belparkeren zijn:

  • Almere Stad: 36010
  • Tegelzetterdek (Almere Stad): 36020
  • Almere Buiten: 36030

Dit nummer staat ook op de paal bij de parkeerautomaat vermeld.

3. Wanneer u weer vertrekt, belt of smst u naar hetzelfde telefoonnummer om uw parkeertijd te beëindigen. Uw parkeertijd wordt dan direct beëindigd. U betaalt het reguliere straattarief voor de tijd die u geparkeerd heeft, zie parkeertarieven.

Als uw aanbieder een app aanbiedt voor uw smartphone, kunt u zich ook aan- en afmelden via deze app. De parkeerkosten betaalt u aan de aanbieder van belparkeren.

Verplaatst u uw voertuig naar een ander parkeerplaats binnen uw zone dan is afmelden niet nodig. Handig als u in Almere Buiten zowel in het Doemeregebied als bij het Globeplein uw boodschappen doet.

Direct aanmelden voor belparkeren

Belparkeren kan met elk type mobiele telefoon en via elke telefoonprovider. Het maakt dus niet uit of u een abonnement of prepaid-kaart hebt. Om gebruik te kunnen maken van belparkeren moet u zich wel eerst aanmelden bij een aanbieder van belparkeren.

U bent vrij te kiezen uit de aanbieders (providers) die op de markt zijn. Neem goed de voorwaarden en kosten van de aanbieders door en bepaal of belparkeren voor u interessant is. Hieronder staan de mogelijke aanbieders:

Wat zijn de voorwaarden?

De voorwaarden kunnen per provider verschillen. De gemeente verwijst u daarom naar uw provider voor de algemene voorwaarden.

Naar boven

Belparkerenfietsparkeren
Hoe worden de parkeerkosten verrekend bij belparkeren?

U betaalt het reguliere straattarief. De aanbieder houdt uw parkeerkosten automatisch bij. Een overzicht van de kosten krijgt u via de parkeeraanbieder, bijvoorbeeld als u bent ingelogd op uw persoonlijke internetpagina bij de aanbieder.

Wat is het zonenummer of de locatiecode?

Het zonenummer is een nummer dat op de paal bij de parkeerautomaat staat vermeld. Dit nummer moet u doorgeven aan uw aanbieder van belparkeren als u ergens parkeert. Afhankelijk van de aanbieder wordt het zonenummer ook wel paalnummer of locatiecode genoemd. In Almere zijn de zonenummers.
• Almere Stad: 36010
• Tegelzetterdek (Almere Stad): 36020
• Almere Buiten: 36030

Waarom heeft het Tegelzetterdek een eigen code?

Voor het Tegelzetterdek geldt het (lagere) tarief van parkeren in een parkeergarage. 

 

Kan ik met iedere mobiele telefoon betalen?

Belparkeren kan met elk type mobiele telefoon en via elke telefoonprovider of prepaid-kaart. Om gebruik te kunnen maken van belparkeren moet u zich wel eerst aanmelden bij een aanbieder van belparkeren.

 

Hoe werkt het betalen?

Het parkeergeld en de servicekosten worden verrekend via de aanbieder en betaalt u periodiek (bijvoorbeeld per maand). U kunt zelf bij uw aanbieder aangeven op welke manier u wilt betalen (acceptgiro, automatische incasso enzovoort).

 

Waar kan ik parkeren met belparkeren?

Overal waar u betaald kan parkeren op straat, kan dat ook met belparkeren. Op de palen van alle parkeerautomaten staat het voor belparkeren benodigde zonenummer aangegeven.

 

Kan ik ook in andere gemeenten betalen met belparkeren?

Met een abonnement voor belparkeren kunt u in steeds meer gemeenten terecht. Kijk voor een actueel overzicht van deelnemende gemeenten op de website van uw aanbieder.

Hoe werkt belparkeren op plaatsen waar je maar een beperkte tijd mag parkeren?

In Almere mag u overal onbeperkt parkeren.

Kan ik een waarschuwing krijgen wanneer mijn parkeertijd voorbij is?

Afhankelijk van uw aanbieder kunt u een waarschuwing krijgen dat de parkeertijd voorbij is. Op de websites van de aanbieders staat vermeld of zij deze service leveren en wat dit kost.

 

Wat gebeurt er als ik mij vergeet af te melden bij mijn aanbieder?

Vergeet u na het parkeren om u af te melden bij uw aanbieder, dan loopt uw parkeertijd door tot,het moment dat u zich afmeldt. Veel providers hanteren een maximale parkeerduur van 24 uur. U kunt dit voorkomen door in te stellen dat uw aanbieder u een herinnerings-sms stuurt.

 

Hoe ziet de parkeercontroleur dat ik betaald geparkeerd sta?

In Almere controleert de handhaving aan de hand van uw kenteken of u betaald geparkeerd staat.

Kan ik ook belparkeren in parkeergarages?

Dat is op dit moment in Almere niet mogelijk.