Direct naar paginainhoud

Voor iedereen die in een blauwe zone of betaaldparkeergebied woont zijn specifieke parkeerproducten beschikbaar. Hierbij zijn ook producten voor het parkeren van de auto van uw bezoekers.

Betaaldparkeergebied: bewonersvergunning of -abonnement

Woont u in een betaaldparkeergebied, dan kunt u een parkeervergunning of een parkeerabonnement aanvragen voor uw auto(‘s). De vergunning is bij parkeren op straat geldig in de zone  waar u woont. U kunt uw straatnaam en zone vinden op de zone-indeling Almere Stad en Almere Buiten.  De vergunning wordt op kenteken afgeven en het voertuig moet geregistreerd staan op naam van de aanvrager.  Heeft u een leaseauto? Dan heeft u een berijdersverklaring nodig.
Parkeert u liever in een parkeergarage? Dan kunt u een bewonersabonnement aanvragen. 

U kunt een vergunning of abonnement digitaal aanvragen via het e-loket. Houd hierbij de volgende gegevens/ documenten bij de hand. U kunt uw vergunning of abonnement ook aan de balie bij de Parkeerservice aanvragen. Vergeet u niet de benodigde documenten en uw DigiD-code mee te nemen.

Blauwe zone: parkeerontheffing bewoners

Woont u in een blauwe zone dan kunt u voor uw eigen auto(‘s) een parkeerontheffing aanvragen. Met deze ontheffing kunt u zonder parkeerschijf parkeren in het aangegeven gebied. Ontheffingen in blauwe zones worden uitsluitend op kenteken uitgegeven.

Om in aanmerking te komen voor een ontheffing in de blauwe zone, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • u (de aanvrager) woont in een blauwe zone en staat ingeschreven op het adres waarop de ontheffing wordt aangevraagd en
  • het voertuig moet op uw naam (naam aanvrager) geregistreerd staan.

U kunt de parkeerontheffing aanvragen via het e-loket. Houd u hierbij de benodigde gegevens/ documenten bij de hand.

U kunt de parkeerontheffing blauwe zone ook aanvragen aan de balie bij de Parkeerservice. Vergeet u niet de benodigde documenten en uw DigiD-code mee te nemen. De blauwe zonegebieden vindt u op de kaarten Blauwe zones Almere Stad en Blauwe zones Almere Buiten.

Benodigde documenten voor een aanvraag parkeerontheffing blauwe zone voor bewoners:

  • Als het gaat om een leaseauto:

1.    Een leaseovereenkomst op naam van de aanvrager, of
2.    Een leaseovereenkomst op naam van het bedrijf én een
werkgeversverklaring waaruit blijkt dat de auto ten aanzien van het gebruik exclusief aan de
aanvrager ter beschikking is gesteld
 

  • Als het motorvoertuig niet op uw eigen naam staat, heeft u een berijdersverklaring nodig, waarin
    de kentekenhouder u machtigt gebruik te maken van het voertuig.
     

Bezoekersregeling

Woont u in een betaaldparkeergebied, dan kunt u uw bezoek tegen gereduceerd tarief laten parkeren. Bewoners van een gebied met parkeerontheffingen blauwe zone kunnen met de bezoekersregeling hun bezoek langer dan de toegestane parkeerduur in de eigen zone laten parkeren. Parkeert uw bezoek op straat, dan gaat dit het makkelijkst digitaal met de BezoekersApp (aanschaffen in e-loket). De handleiding vindt u via de link rechts op deze pagina. U kunt ook gebruikmaken van papieren bezoekerskaarten (aanschaffen aan de balie van de Parkeerservice). In onderstaande tabel hebben we de verschillen voor u op een rij gezet. 

BezoekersApp (digitaal)Bezoekerskaart (papier)
Eenmalig aanvragen BezoekersApp met startsaldo in het e-loket, daarna eenvoudig 24/7  opwaarderen. Het saldo kan direct gebruikt worden. Het bedrag per opwaardeeractie kunt u zelf kiezen.Vooraf aanschaffen aan de balie van de Parkeerservice.
Het kenteken van uw bezoek aan- en afmelden via de BezoekersApp met uw smartphone, tablet of computer.De bezoekerskaart invullen en in de auto van uw bezoek leggen. De kaart is voor eenmalig gebruik.
Parkeerduur is flexibel aan te passen via de app (verlengen of eerder stoppen). Het systeem bepaalt achteraf (na afloop van de parkeeractie) het voor u meest gunstige bezoekersparkeertarief.Parkeerduur is niet flexibel aan te passen. U kiest vooraf voor een kaart van 2 uur (of 4 uur) of voor een dagkaart. Langer parkeren is mogelijk door plaatsing van een nieuwe kaart in de auto.
Parkeerhistorie is altijd in te zien met uw  smartphone, tablet of computer. Dit is alleen door u in te zien, niet door de Parkeerservice of derden.-
Machtigen van bezoekers is mogelijk, zodat uw bezoek zichzelf kan aan- en afmelden.-

Stapt u over op de BezoekersApp en heeft u nog papieren bezoekerskaarten voor straatparkeren, dan kunt u deze gewoon opmaken. Het aanschaffen van nieuwe bezoekerskaarten is niet mogelijk in combinatie met een BezoekersApp. 

Zijn er in de omgeving van uw woning geen of weinig straatparkeermogelijkheden? Dan kunt u voor uw bezoek bezoekerskaarten voor de parkeergarage aanschaffen bij de Parkeerservice.

Kijk voor de kosten bij parkeertarieven

Parkeren en caravans

Het parkeren van caravans en grote voertuigen is geregeld in de APV. Meer informatie hierover vindt u hier.