Parkeren bewoner

Voor iedereen die in een blauwe zone of betaaldparkeergebied woont zijn vergunningen, abonnementen en ontheffingen beschikbaar. Voor mensen met een auto die bij je op bezoek komen kun je gebruik maken van de bezoekersregeling.

Betaaldparkeergebied: bewonersvergunning of -abonnement

Woon je in een betaaldparkeergebied, dan kun je een parkeervergunning of een parkeerabonnement aanvragen voor jouw auto(‘s). De vergunning is bij parkeren op straat geldig in de zone waar je woont. Je kunt jouw straatnaam en zone vinden op de zone-indeling Almere Stad en Almere Buiten. De vergunning wordt op kenteken afgeven en het voertuig moet geregistreerd staan op naam van de aanvrager.  Heb je een leaseauto? Dan heb je een berijdersverklaring nodig.
Parkeer je liever in een parkeergarage? Dan kun je een bewonersabonnement aanvragen. 

Vergunning of abonnement online aanvragen

Houd bij het aanvragen van je vergunning of abonnement de volgende gegevens/documenten bij de hand: 

Benodigde documenten

 • Als het gaat om een leaseauto:
 1. Een leaseovereenkomst op naam van de aanvrager, of
 2. Een leaseovereenkomst op naam van het bedrijf én een werkgeversverklaring waaruit blijkt dat de auto ten aanzien van het gebruik exclusief aan de aanvrager ter beschikking is gesteld.
 • Als het motorvoertuig niet op jouw eigen naam staat, heb je een berijdersverklaring nodig, waarin de kentekenhouder je machtigt gebruik te maken van het voertuig.

Je kunt de vergunning of het abonnement ook aanvragen aan de balie bij Parkeerservice. Vergeet niet om bovenstaande documenten en je DigiD-code mee te nemen.

Blauwe zone: parkeerontheffing bewoners

De blauwe zonegebieden vindt je op de kaarten Blauwe zones Almere Stad en Blauwe zones Almere Buiten. Woon je in een blauwe zone dan kun je voor jouw eigen auto(‘s) een parkeerontheffing aanvragen. Met deze ontheffing kun je zonder parkeerschijf parkeren in het aangegeven gebied. Ontheffingen in blauwe zones worden uitsluitend op kenteken uitgegeven.

Vanaf 1 januari 2022 worden blauwe zones in Almere Stad omgezet.

Tarieven parkeerontheffing

Om in aanmerking te komen voor een ontheffing in de blauwe zone, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • jij (de aanvrager) woont in een blauwe zone en staat ingeschreven op het adres waarop de ontheffing wordt aangevraagd en
 • het voertuig moet op jouw naam (naam aanvrager) geregistreerd staan.

Ontheffing blauwe zone online aanvragen

Houd bij het aanvragen van je ontheffing de volgende gegevens/documenten bij de hand: 

  Benodigde documenten

  • Als het gaat om een leaseauto:
  1. Een leaseovereenkomst op naam van de aanvrager, of
  2. Een leaseovereenkomst op naam van het bedrijf én een werkgeversverklaring waaruit blijkt dat de auto ten aanzien van het gebruik exclusief aan de aanvrager ter beschikking is gesteld.
  • Als het motorvoertuig niet op jouw eigen naam staat, heb je een berijdersverklaring nodig, waarin de kentekenhouder je machtigt gebruik te maken van het voertuig.

  Je kunt de parkeerontheffing ook aan de balie bij  Parkeerservice aanvragen. Vergeet dan niet bovenstaande documenten en je DigiD-code mee te nemen.

  Bezoekersregeling

  Woon je in een betaaldparkeergebied, dan kun je jouw bezoek tegen gereduceerd tarief laten parkeren. Bewoners van een gebied met parkeerontheffingen blauwe zone kunnen met de bezoekersregeling hun bezoek langer dan de toegestane parkeerduur in de eigen zone laten parkeren. Parkeert je bezoek op straat, dan gaat dit het makkelijkst digitaal met de BezoekersApp (aanschaffen in e-loket). Je kunt ook gebruikmaken van papieren bezoekerskaarten (aanschaffen aan de balie van de Parkeerservice). In onderstaande tabel hebben we de verschillen voor je op een rij gezet. 

  Het is nu ook mogelijk om je bezoek aan en af te melden via de 'Bezoekersapp P1'. Deze kun je downloaden via de Play Store (Android) of de App Store (iOS).

  BezoekersApp (digitaal)Bezoekerskaart (papier)
  Eenmalig aanvragen BezoekersApp met startsaldo in het e-loket, daarna eenvoudig 24/7  opwaarderen. Het saldo kan direct gebruikt worden. Het bedrag per opwaardeeractie kun je zelf kiezen.Vooraf aanschaffen aan de balie van de Parkeerservice.
  Het kenteken van jouw bezoek aan- en afmelden via de BezoekersApp met jouw smartphone, tablet of computer.De bezoekerskaart invullen en in de auto van jouw bezoek leggen. De kaart is voor eenmalig gebruik.
  Parkeerduur is flexibel aan te passen via de app (verlengen of eerder stoppen). Het systeem bepaalt achteraf (na afloop van de parkeeractie) het meest gunstige bezoekersparkeertarief.Parkeerduur is niet flexibel aan te passen. Je kiest vooraf voor een kaart van 2 uur (of 4 uur) of voor een dagkaart. Langer parkeren is mogelijk door plaatsing van een nieuwe kaart in de auto.
  Parkeerhistorie is altijd in te zien met je smartphone, tablet of computer. Dit is alleen door jou in te zien, niet door de Parkeerservice of derden.-
  Machtigen van bezoekers is mogelijk, zodat je bezoek zichzelf kan aan- en afmelden.-

  Stap je over op de BezoekersApp en heb je nog papieren bezoekerskaarten voor straatparkeren, dan kun je deze gewoon opmaken. Het aanschaffen van nieuwe bezoekerskaarten is niet mogelijk in combinatie met een BezoekersApp. 

  Zijn er in de omgeving van jouw woning geen of weinig straatparkeermogelijkheden? Dan kun je voor jouw bezoek bezoekerskaarten voor de parkeergarage aanschaffen bij Parkeerservice.

  Kijk voor de kosten bij parkeertarieven

  Parkeren en caravans

  Het parkeren van caravans en grote voertuigen is geregeld in de APV.